Øystre Slidre Fjellstyre

View Original

Forskning i Heimdalen - Øvre Heimdalen feltstasjon

I østenden av Øvre Heimdalsvatn, nord for Valdresflya, ligger Øvre Heimdalen feltstasjon, en forskningsstasjon som drives av Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Her forskes det hovedsakelig på fugler og ferskvannsbiologi, samt at stasjonen brukes til ekskursjoner og feltkurs for skoleklasser og universitetsstudenter.

Fugleforskningen foregår i hekkeperioden (mai-juli) og fokuserer på hekkebiologien til utvalgte spurvefugler. Blåstrupen er en karakterart i området og dens hekkebiologi har vært gjenstand for intense studier siden begynnelsen av 1990-tallet. Fra august til september er stasjonen aktivt i bruk til fiskestudier og diverse feltkurs. Øvre Heimdalsvatn er blant Norges best undersøkte ferskvannslokaliteter og ørretbestanden her har vært studert siden slutten på 1950-tallet. Det foregår også radioøkologiske undersøkelser av vann og vegetasjon, for å overvåke forekomsten av radioaktivt nedfall etter Tsjernobylulykken i 1986. Lange tidsserier på fiskeskjell, vannkvalitet, insektforekomst og blodprøver fra fugl gjør Øvre Heimdalen til en uvurderlig lokalitet for forskning og forvaltning, ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Mer informasjon om feltstasjonen og forskningsaktiviteten kan finnes her: https://www.nhm.uio.no/forskning/om/infrastruktur/ovre-heimdalen/

Blåstrupehannen er blant Norges mest imponerende sangfugler. Foto: Bjørn Aksel Bjerke

Stasjonens bestyrer, Arild Johnsen, med blåstrupe i hånd ved Sandbakken. Foto: Lars Erik Johannessen

Blåstrupehann i solnedgang, med Osbui og naustet i bakgrunnen. Foto Lars Erik Johannessen