Båndtvang for hund fra 1.4. - 30.9.
Mange har blitt nye hundeeiere i løpet av pandemien. Trolig vil vi også se en ny sommer der mange skal på norgesferie, og mange skal til fjells. Derfor skal vi i 2021 ha ekstra fokus på båndtvang i Øystre Slidre. Beitelaga, kommunen, fjellstyret, politiet og ØSJFF skal jobbe sammen for å redusere antallet løse hunder. Og du kan hjelpe oss.
Alle hundeiere må forholde seg til båndtvang og det betyr at alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet under hele perioden. Det vil si at heller ikke en lydig hund som går løs ved fot eller som kommer på innkalling er innenfor regelverket. Hunden skal være i bånd når det er båndtvang hvis den er med på tur. Utenom båndtvangstiden kan hunder gå løs, men bare dersom de er under kontroll.
Hvorfor båndtvang?
Viltet
Alle arter er svært sårbare i lang tid framover. Etter en lang vinter trenger dyr og fugler ro til å hente seg inn før de skal ha unger eller legge egg. Mange bakkehekkende fuglearter starter egglegging i mai. Både i skogen og i fjellet. Etter det starter rugeperioden da fuglene ikke skal forstyrres. Snart titter de små fugleungene frem. Vi har tamrein i Øystre Slidre, og reinen kalver tidligere enn de andre hjortedyra. Selv den snilleste hund kan gjøre stor skade. Vi har alle et ansvar for å ivareta viltet. Vis ansvar!
Beitedyr
I 2020 var det over 8000 beitedyr på beite i Øystre Slidre, og flere av husdyreierne har opplevd skader på beitedyr som følge av løse hunder. Husk at båndtvangen gjelder selv om hunden har et gyldig sauebevis – vi opplever at flere hundeeiere bruker dette som et argument for at det er ok å ha løs hund.
Hundeloven har krav om at hunder skal holdes i bånd, være innestengt eller inngjerda i perioden 1. april til 20. august. I tillegg er det vedtatt en kommunal forskrift om båndtvang for hund i Øystre Slidre fra 21. august til 30. september. Det er noen unntak fra bestemmelsene, les mer om dette i hundeloven og i kommunal forskrift. Du kan også lese mer om båndtvang på lovdata.no her.
Hva kan du gjøre for å bidra?
For det første skal du ha din egen hund i bånd. Gjeterhunder (og andre tjenestehunder) har fritak for båndtvangen, men bare når de er på jobb.
Vi ønsker at du ringer til politiet 02800 når du ser en løs hund i båndtvangstid, selv om du ser hunden på lang avstand. Dette er for at det skal gå fram at løse hunder er en utfordring. Hvis du har spørsmål kan du gjerne kontakte oss på telefon 61352548 eller 99551844.
Hvis du vil gå videre med saken og anmelde forholdet så er det en god ide å filme den løse hunden. En video er bedre enn et bilde. Alle kan spørre om navnet til hundeeieren, selv om det ikke er sikkert at denne vil svare. Hvis vedkommende ikke vil oppgi navn kan du følge med og se om personen går til en bil eller til ei hytte. Dokumenter med reg.nr. eller hytteadresse.